2015 m. vasario 15 d. sekmadienis

Sauga, taupumas ir laisvė gyventi

Protingas žmogus renkasi protingą draugiją ir vertas gyventi išmanioje aplinkoje. Norite, kad jūsų vaikai vieni būdami namie per ilgai nesėdėtų prie televizoriaus ar monitoriaus ekrano? Norite, kad jums būnant toli nuo namų per anksti atvykę svečiai jau lauktų šiltoje jūsų svetainėje? Kad niekada išėjus iš namų nekankintų klausimas: ar aš tikrai išjungiau lygintuvą ir šviesą garaže? O gal išvykę į darbą gailitės, kad uždarėte žaliuzes, nes tokia graži diena ir saulė nebesušildo miegamojo?

Nebesijaudinkite dėl to ir dar daugelio dalykų. Kvieskite į namus specialistą ir įsirenkite išmaniuosius namus.

Su UAB „Penkių kontinentų komunikacijų centras“ Intelektinių pastatų skyriaus vadovu Vaidu Januliu, kitaip sakant, integruotoju, susitikome Vilniuje, loftų miesto „Loft Town“ demonstraciniame lofte, kur jis pasidalijo tokio darbo subtilybėmis.

Kas yra išmanusis namas?

Įsivaizduokite: jūs nusiperkate didelį gražų namą ir norite, kad jame būtų švarus oras. Tam įsirengiate rekuperavimo sistemą, kondicionierių, kokią nors šildymo sistemą, dar norite turėti namų kompiuterį, reikia signalizacijos... Ir štai jūsų namuose jau yra 5–6 ekranėliai, prie kurių prieinate ir žaidžiate, spaudydami mygtukus. O mes visus name vykstančius procesus integruojame į vieną. Jei aš noriu atidaryti ar uždaryti langus, nuleisti lauko arba vidaus žaliuzes, padidinti ar sumažinti konkrečių patalpų temperatūrą, įjungti ar išjungti šviesą bet kurioje patalpoje ar net nustatyti jos ryškumą, pakeisti vaiko kambaryje televizijos kanalą, paleisti muziką miegamajame ir t. t., viename gražiai sienoje įmontuotame ekranėlyje paspaudžiu reikiamą mygtuką ir tai padarau. Taigi išmaniajame name visa tai galima daryti vienu įrenginiu. Tokias dailių formų išmaniąsias sistemas siūlo Vokietijos įmonė „Jung“, turinti 100 metų elekrotechnikos prietaisų gamybos patirtį. „Jung“ pastatų pažangių inžinerinių sistemų paskirtis – sudaryti sąlygas patogiai ir efektyviai valdyti gyvenamųjų ir darbo patalpų įrangą, atsižvelgiant į individualius gyventojų poreikius ir pageidavimus, nepamirštant tokių aspektų kaip komfortas, saugumas, ekonomiškumas, energinis efektyvumas ir reprezentatyvumas.

Kai name veikia tiek daug sistemų, kaip nepamiršti išeinant nereikalingas išjungti?

Tam pakanka vieno mygtuko prie būsto durų. Įėjus į namus ir paspaudus vieną mygtuką, visame name užsidega šviesos. Lygiai taip pat išeinant vieno mygtuko paspaudimu visur išjungiamos šviesos, atjungiamas pagrindinis vandens tiekimo įvadas, dujų tiekimas, įjungiama signalizacija. Taigi galima ramiai eiti iš namų. Ir net jei aš, išbėgęs iš namų, tą mygtuką paspausti pamirštu, visa tai galiu padaryti pasinaudojęs specialia „Jung“ programa „Smart Remote“ išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje. Nuotoliniu būdu galiu atrakinti duris, jei reikia įleisti svečią, vaiko auklę, namų darbininką. Prie namų įrengta kamera man telefono ekrane gali parodyti, kas vyksta prie durų, ar vaikas saugus ir su kuo grįžo iš mokyklos. Be to, pasitelkę „Smart Remote“ mobiliuoju būdu galėsite valdyti ir visas patalpų funkcijas – apšvietimą, žaliuzes, temperatūrą, multimedijos komponentus.

Ar yra dalykų, kurių padaryti negalite?

Prieš įrengdami išmanųjį namą, su užsakovu daug bendraujame, aiškiname tokio namo galimybes, domimės kliento poreikiais, pageidavimais. Aš net nežinau, ko mes negalėtume padaryti, jei klientas pageidautų. „Jung“ sistema yra tokia, kurią galima „auginti“, t. y. pridėti papildomų funkcijų, atsižvelgiant į tai, ko jūs norite. Norite romantikos miegamajame žvaigždėtą naktį? Mes galime atidaryti žaliuzes, pritemdyti šviesas, paleisti muziką... Yra toks „Jung“ įrenginys „Orų stotelė“, kuri stebi, kas darosi lauke, kokia vėjo kryptis, temperatūra, saulės apšviestumas. Įsivaizduokite: graži žiema, ryte išeinate iš namų, visos žaliuzės užsidaro, saulė dar žemiau horizonto, bet jai pakilus orų stotelė gali į namus įleisti natūralios šilumos: atidaromos lauko žaliuzės, saulė sušildo kambarį, sistema sumažina vietinio šildymo tiekimą. O jei lauke kyla stiprus vėjas, žaliuzės uždaromos stipriau, padidinama šiluma viduje ir t. t. Taigi, atsižvelgiant į oro sąlygas lauke, pagal orų stotelę daromi pakeitimai, kad namuose būtų komfortiška. Be to, tai yra ir vienas iš taupymo būdų.

Kaip dar galima taupyti?

Taupoma, kai išjungiami visi ar be reikalo veikiantys prietaisai. Elektra naudojama tada, kai reikia, ir ten, kur reikia. Galima padaryti net taip, jog jei lauke šviesu, šviesos visiškai neužsidegs. Šiek tiek žmogų savotiškai paauklėti ir suteikti informacijos gali ir dekoratyvinės šviesos vietoje, kur dažniausiai būnama, pvz., virtuvėje. Jei dega žalia šviesa, vadinasi, name neįjungtas joks elektros prietaisas, ką nors bet kurioje patalpoje įjungus, šviesa tampa mėlyna, o jei veikia daug įrenginių – raudona. Galime padaryti, kad šviesa namuose priblėstų apie 23 val. – tai būtų primenamasis signalas darboholikams, kad laikas ilsėtis. Žinoma, tokias sistemas įrengiame, jei klientas to pats pageidauja. O statistiniai duomenys apie elektros, dujų, vandens ir kitų išteklių naudojimą, taupymo potencialą jums bus rodomi spalvotuose jutikliniuose „Jung“ ekranuose – tai padės optimizuoti energijos naudojimą ir sumažins eksploatacines išlaidas. Naudojant mūsų sistemą galima sumažinti iki 40 proc. elektros ir iki 30 proc. šildymo išlaidų.

Ir ne tik: gyvendamas išmaniajame name žmogus turės daugiau laisvės tiesiog gyventi, užsiimti mėgstamais dalykais, mėgautis pelnytai užsitarnautu komfortu ir jaustis saugesnis.

valdyti valdymas nuotolinis viešbutis spa centras vandens parkas mokykla bankas apšvietimas šildymas vėdinimas kondicionavimas saugos sistema interneto vaizdo stebėjimo kamera kameros stebėjimas laistymas pirtis baseinas žaliuzės garso vaizdo multiroom pasyvus žalias ekonomiškas patogus saugus gražus jung berker axis mobotix arcus-eds intesis konnex vilpra ygle sūkurinė vonia internetu internetinis skaitliukai skaitliukų duomenų surinkimas atvaizdavimas įrašymas

smart house smarthouse protingas namas protingi namai knx eib pastatas pastatai automatika namo butas pastato biuras banko saugumas komfortas ekonomija stilius grožis x-10 automatikos sistema asmeniskai jums sauga